Skyhouse – Lakeside, MT

Remodeling and Home Design

Skyhouse was designed as a family retreat to allow the client, a friendly couple from Texas, privacy and solace as well as a place to entertain their friends. Surrounded by hills and trees, the site was selected in a remote area high above Flathead Lake, near the town of Lakeside, Montana, with an impressive panoramic view of the lake far below.

We studied various plan arrangements, but the style that suited them best was a simple “pod” layout, allowing each pod to essentially define itself, provide privacy to occupants and guests, while allowing impressive amounts of natural light into every single nook and cranny in the place. This explains the long glassy ‘links’ that you see in the floor plan. We figured, hey—the journey should be at least as enjoyable as the destination. Additionally, the pod arrangements allowed outward views of the landscape to be uniquely framed by other elements of the home, while also creating very interesting internalized “captures” of nature in the crafted garden spaces between the pods themselves. Diane seized this opportunity to commission an artist to craft the outdoor sculptures seen in a few of these manicured outdoor areas.

Materially, the home is largely aluminum storefront glass to capture views and light, with a healthy dose of natural stone and reinforced wood veneer rain screen panels to ground the building to the rugged an rocky site. Other than occasional carpets and tiles, the floors are generally bamboo. The kitchen cabinetry was custom-designed and installed by a local artisan.

While certainly not understated in form, the project was designed to appear elusive and viewed only fleetingly at best from far below, then essentially vanish until the proper road is discovered, leading guests to the entry side of the home where by contrast, guests are greeted with a long, outstretched entry canopy designed to beckon them in warm and welcoming hospitality.