On the boards: Town center-inspired high school design

By: Corey Johnson
19 April 2019

When developing concepts for the new 1,500-student Gallatin High School in Bozeman, Montana, our design team and the building committee gravitated toward a layout inspired by a town center. A place where people come together for a variety of purposes, the town center is a focal point for meetings, commerce, social interaction, and other public events — all aligned with building a unified, interactive community.

Much like in a city or town, we envisioned Gallatin High School’s Town Center as a dynamic, shared space at the heart of the school. It represents the convergence of learning “streets,” the primary social arteries linking the school together, which are widened to offer collaborative breakout spaces. The Town Center will be surrounded by important community functions such as the administration offices (“town hall”), library, art gallery, student store, gymnasium, auditorium, and the ever popular food court.

A north/south alignment of the campus architecture facilitates the flow of movement to and from outside environments, such as landscaped areas and sports fields, through the entry plazas, all connecting via the Town Center. This orienting element structures the interaction between interior school spaces and the outdoor spaces. Exterior plaza materials, natural patterns, and textures are used for the inside spaces to further reinforce the connection to the outdoors.

With the Town Center serving as a hub, one learning street is oriented to the north, terminating in a wall of glass facing Sacagawea Peak in the Bridger Range. Another learning street leads to academic community areas that look out at the Tobacco Root Mountains to the west. The glass wall of the Town Center also connects viewers with the Spanish Peaks to the southwest, as do windows in other academic communities situated at the south of the facility. These dramatic views are the back drop for expansive, creative thinking.

The Town Center area of Gallatin High School is designed to create a strong sense of community, serving as a central area for diverse groups to come together, share, and connect. 

Providing functionality for a variety of uses, the Town Center can serve as an amphitheater for assemblies and speakers, as well as provide space for small group meetings and individual study areas. Incorporating a highly functional staircase, we’ve tucked in spaces for a coffee bar and café under the stairs, creating comfortable areas to hang out and study.

Another key element was the idea of cross-pollination, allowing for greater visibility into other learning areas to spur student’s interest in trying something new. We widened hallways and pulled in more natural light to interior spaces, all with the goal of supporting a learning environment that feels accessible and full of opportunity.

Rather than spreading this 300,000-square-foot school across two levels, a more compact three-story solution offers advantages such as shorter travel distances from one side of the school to the other, greater opportunities for key spaces to make physical and visual connections to the Town Center, and greater efficiency in the building’s footprint, systems, and energy use.

All of these planning and design factors reinforce the primary guiding principle of the project — to create a strong sense of community. The Town Center serves as a unifying element both architecturally and socially. It’s a place where all of the school’s smaller neighborhoods and academic communities come together to share and connect, and it serves as a vibrant, diverse area where students, educators, and the greater community can form bonds and strengthen relationships.

Share
  • Write a comment